Heb ik een relatie met een narcist?

Heb jij een relatie met iemand die het liefst constant over zichzelf praat? Of is je partner enorm ijdel? Het kan zijn dat je je afvraagt of je een relatie hebt met een narcist. Gelukkig hoeft dit niet gelijk zo te zijn. Volgens psychologen heeft iedereen er namelijk wel een paar. Maar wanneer spreken we dan wel over een narcistische persoonlijkheidsstoornis? 

Wat is narcisme?

Voor we daar antwoord op kunnen geven is het handig om te weten wat narcisme precies is. Mensen met narcisme geloven in het algemeen dat de wereld om hen draait. Ze hebben vaak slecht empatisch vermogen en hebben een hoge eigendunk. Ze worden vaak omschreven als arrogant, egocentrisch, manipulatief en veeleisend. Volgens nationale onderzoeken heeft 1 tot 6 procent van de bevolking last van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Als iedereen gemiddeld vijf keer een relatie aangaat, dan is de kans dus best groot dat je ooit op een narcist verliefd wordt. Een narcist kleineert de ander vaak in en relatie om zichzelf beter te voeln en dit kan grote emotionele gevolgen hebben. Daarom is het erg handig om vroegtijdig een narcist te herkennen. 

Heb ik een relatie met een narcist?

Het is lastig om met een lijstje vast te stellen of iemand een narcist is. Toch zijn er wel een aantal trekjes die narcisten veelal hebben. Lees ze hieronder. 

  1. Vertoont arrogante houding en gedrag
  2. Is vaak jaloers op anderen en gelooft dat anderen vaak jaloers op hem/ haar zijn.
  3. Overdrijf hoe ‘belangrijk’ hij of zij zelf is.
  4. Houdt zich veelal bezig met fantasieën over succes, macht, schoonheid, intelligentie of de ideale romance.
  5. Gelooft dat hij/zij speciaal is, en alleen begrepen kan worden door andere ‘speciale’ personen of instituties
  6. Maakt misbruik van anderen om eigen doelen te bereiken. 
  7. Houdt geen rekening met gevoelens van anderen, ernstig gebrek aan empathie. 
  8. Vertoont arrogante houding en gedrag.
  9. Heeft onredelijke verwachtingen van voorkeursbehandelingen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *