Seks: hoe vaak is “normaal” tijdens een relatie?

De een doet het eens per maand en de ander elke dag. Het hangt van meerdere factoren af hoe vaak stellen de liefde bedrijven. Toch krijgen wij soms de vraag: hoe vaak is dan normaal? Wij geven je hier graag het antwoord.

Hoe vaak is normaal?

Het woord “normaal” gebruiken wij liever helemaal niet. Wat voor de een normaal is, is voor de ander niet vanzelfsprekend. Het hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd en de fase van de relatie. Over het gemiddelde daar en tegen, is wel wat te zeggen.

Mensen die nog in de beginfase van hun relatie zitten, waarin ze nog super verliefd zijn, duiken vaak 1 á 2 keer per dag met elkaar het bed in. Om dit even in perspectief te plaatsen: mensen tussen de 30 en de 39 jaar oud hebben gemiddeld nog maar 86 keer per jaar seks. Ook dit lijkt logisch aangezien deze groep vaak meer tijd besteedt aan hun carrière of het gezin. Bij koppels boven de vijftig heeft ongeveer een kwart zelfs helemaal geen seks meer.

Normaal bestaat niet

Een “normale” of “perfecte” hoeveelheid bestaat dus niet. Seksdrive is iets persoonlijks en het is dus belangrijk dat je geen vergelijking maakt met andere stellen. Daarbij is het heel logisch dat de frequentie verandert. Het is dus “normaal” als je minder vaak met elkaar naar bed gaat naarmate je ouder wordt of langer in een relatie zit.

Hoe vaak is gezond?

Een normale frequentie bestaat dus niet. Maar kunnen we dan wel iets zeggen over gezond? Dat wel! Er zijn meerdere onderzoeken uitgevoerd naar het effect van seks op gezondheid. Die studies tonen aan dat stellen die een á twee keer per week seks hebben, zo’n 30% meer Immunoglobuline A aanmaken dan mensen die vaker of minder vaak seks hebben. Immunoglobuline A is een ander woord voor een antilichaam dat je immuunsysteem verbetert. Seks is dus goed voor je weerstand. Het antwoord op de vraag ‘hoe vaak is gezond?’, is dus ongeveer een à twee keer in de week.

Kortom, je kunt dus niet zomaar conclusies trekken over wat een normale hoeveelheid is. Een gezonde hoeveelheid zou volgens de literatuur 1 á 2 keer per week zijn. Toch zegt dit niet heel veel. Kijk liever naar je eigen situatie en doe wat plezierig is voor jullie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *