Hoe leef je lang en gelukkig samen?

Ze leefden nog lang en gelukkig. Een zin waar elk spookje mee eindigt. Iets waar we allemaal naar verlangen. Toch blijkt het in de praktijk een stuk lastiger om tevreden te blijven binnen een relatie. Waar velen op het begin samen veel avonturen beleven, seksueel genot ervaren en extreem verliefd zijn, kan dit eindigen in een samen eten op de bank, met eens in de maand seksuele ontlading, relatie. De romantiek is ver te zoeken. Nee. Dit willen we niet. Relatie is niet voor niets een werkwoord, het gaat niet vanzelf en we zullen er samen aan moeten werken. Wij hebben gelukkig wel vier adviezen die ervoor kunnen zorgen dat jullie nog lang en gelukkig samen zijn. Want dat is wat we willen, nietwaar?

Laat elkaar los

Stellen staan soms voor verschillende keuzemomenten: gun ik haar die vakantie met vriendinnen of wil ik dat ze thuis blijft bij mij. Steun ik hem om nieuwe hobby’s met vrienden te ontdekken of eis ik dat hij dit samen met mij doet? Deze vragen hebben te maken met vertrouwen en onafhankelijkheid. Veel mensen zien onafhankelijkheid van hun partner als een bedreiging voor de relatie. Maar dat zien zij verkeerd. Onafhankelijkheid is juist zuurstof voor de relatie. Want als jij je partner vrijlaat om een goed eigen leven te hebben, zal hij zijn eigen fantasie en intuïtie volgen, met de kennis dat als hij thuis komt er iemand is die op hem wacht. Als hij weg is zal hij verlangen naar thuis, want daar ben jij. Terwijl als je de ander afremt, zal die meer verlangen naar buiten. Hoe harder jij namelijk nee zegt, hoe harder de ander het misschien juist wel wil. Het wellicht stiekem gaat doen. En dat is natuurlijk precies wat we niet willen. Stel jezelf daarom de kritische vraag: is jullie relatie gefundeerd op liefde en vertrouwen of op schuldgevoel en controle? Neigt je antwoord naar dat laatste? Dan hebben we een duidelijk advies: laat elkaar los. Gun elkaar ruimte. Dit is noodzakelijk voor een gelukkig en langdurige relatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *